Heerlijk avondje???

De feestdagen staan weer voor de deur. Tijd van gezelligheid en ontspanning voor het hele gezin… het hele gezin???

De praktijk leert dat de feestdagen voor kinderen van gescheiden ouders, en vooral ook voor de gescheiden ouders zelf, veel stress met zich meebrengen. Immers, indien ouders over de verdeling van de vakanties ten tijde van de echtscheiding geen goede afspraken hebben gemaakt, levert het onderhandelen hierover altijd weer veel stress en verdriet op. Stress en verdriet voor de ouders, maar vooral ook voor de kinderen. Want zij willen het liefst geen van beide ouders teleurstellen (loyaliteitsconflict).

Hoe dit te voorkomen?

Door ten tijde van de echtscheiding heldere afspraken te maken over de verdeling van de feestdagen. Waar zijn de kinderen en wanneer? En door te komen tot een eerlijke verdeling. Want, als u gaat scheiden en u komt in het proces niet tot afspraken, of de afspraken zijn onduidelijk, dan levert dit in de meeste gevallen discussie/ruzie op. En voor u het weet bent u in een vechtscheiding beland.

En hoe te genezen?

Mediation
Komt u er samen niet meer uit maar wilt u wel samen tot een oplossing komen, dan kunt u er alsnog voor kiezen om door middel van mediation tot een compromis te komen. Is er meer pijn die uitgesproken moet worden, dan kan dit worden meegenomen in de mediation. Partijen komen dan tot nieuwe afspraken, en zo tot een herzien ouderschapsplan.

Procederen
Is het niet meer mogelijk om samen tot afspraken te komen, en is iedere vorm van communicatie weg, dan is een kort geding de volgende logische stap. Houdt u er dan rekening mee dat er dan een oplossing komt voor de eerst volgende vakantie(s). Grote kans dat de rechter tijdens de zitting nog wel probeert dat u samen in mediation gaat, zodat u voor de toekomst wel goede afspraken kunt maken.

Wat leren we hiervan?

Dat het zeer belangrijk is om, als u gaat scheiden, meteen goede afspraken te maken met uw ex partner. En als er dan onduidelijkheid is, om deze onduidelijkheid meteen uit de weg te gaan door met uw ex te communiceren. Want alleen door actief te communiceren weet u wat u van de ander mag verwachten.