Gemeenschap van goederen terecht gekortwiekt

 

Door: mr. J. C. Brouwers-Oosterbaan

Het sluiten van een huwelijk is een romantische en bovenal feestelijke aangelegenheid, toch?

Leest u eens naar het volgende verhaal. Een jong meisje raakt tot over haar oren verliefd op een aantrekkelijke jongeman die al na korte tijd met een prachtige verlovingsring komt aanzetten. Ouders vinden het wat vroeg maar de jongeman is een goede prater en alles lijkt gladjes te verlopen. De verloofde trekt in bij zijn meisje en na weer een half jaar wordt er getrouwd.

Na een romantische huwelijksreis, betaald door de ouders van het meisje (schoonzoon zat even krap…) verdwijnt de jongeman spoorloos en niet lang daarna ploft er een verzoek tot echtscheiding bij het meisje op de deurmat. En dan begint de ellende. Het idee was dat beide echtelieden ongeveer 10.000 euro studieschuld hadden maar manlief blijkt 50.000 euro studieschuld te hebben. Daarnaast heeft hij helaas ook nog andere schulden ter hoogte van 40.000. Samen 90.000 euro en of zijn ex-vrouw maar even 45.000 euro daarvan wil gaan betalen…..Oh ja en hij wil ook nog graag de helft van haar spaarpotje van 16.000 euro. En tja, het maken van huwelijksvoorwaarden, daar hadden de jongedame en haar ouders zo snel niet aan gedacht……

Dat kan niet waar zijn denkt u dan.

Helaas was en is dit nog steeds waar, leest u ons Burgerlijk Wetboek er maar eens op na. Wat is er gebeurd? Door het huwelijk is er een zogenaamde gemeenschap van goederen ontstaan, dat betekent dat alle baten (eenvoudig gezegd: bezittingen)  en alle lasten (inclusief alle schulden) van het echtpaar bij de huwelijkssluiting op één grote hoop worden gegooid. Daarna wordt, in een geval van echtscheiding, de verdeling fifty-fifty ongeacht de omstandigheden van vóór het huwelijk. Dit zal op u oneerlijk overkomen, en dan bent u niet de enige, het merendeel van de Nederlanders vindt dit inmiddels en ook in internationale wetgeving wordt deze volledige gemeenschap niet gehanteerd. Als de jongedame in kwestie wil ontsnappen aan de schulden van haar ex-man dan zal zij moeten procederen, en het is nog maar zeer de vraag of zij daarmee succes zal hebben.

Deze problematiek van verouderde regelgeving wordt ook in de Haagse politiek onderkend. Op 19 april 2016 heeft de Tweede Kamer dan ook ingestemd met wijziging van het huwelijksvermogensrecht. Indien de wet ook in de Eerste Kamer wordt aangenomen -dat is overigens nog wel de vraag want er zitten nog een aantal ingewikkelde juridische haken en ogen aan- dan betekent dit een grote wijziging ten opzichte van de praktijk zoals die op dit moment bestaat. Er ontstaat dan namelijk geen gemeenschap van goederen meer wat betreft alle zaken die van vóór de huwelijksdatum stammen. Pas wat er na de huwelijkssluiting gebeurt op het gebied van schulden maken en bezittingen verwerven wordt gemeenschappelijk. Bij dit verwerven van bezittingen worden giften en schenkingen echter nooit gemeenschappelijk, deze blijven altijd privé-eigendom van degene die ze heeft ontvangen. Dit is met name handig voor ouders, zij hoeven niet meer naar de notaris om te voorkomen dat in het geval van echtscheiding de ‘koude kant’ er met de helft van hun zuur verdiende centjes vandoor gaat. Maar let op, ook onder de nieuwe wetgeving geldt dat indien partijen twisten over de vraag tot wie een zaak behoort er bewijsmateriaal op tafel zal moeten komen. Dit betekent dat beide echtelieden jaarlijks hun administratie goed moeten bijhouden zodat voor alle betrokkenen duidelijk blijft wat er in en wat er buiten de beperkte gemeenschap viel en valt.

Zelf regelen

Huwelijksvoorwaarden zult u net als vroeger nog steeds bij de notaris moeten regelen. En mocht het zo zijn dat u wilt dat alles, ook van vóór de huwelijksdatum, gemeenschappelijk wordt, dan zult u dat ook, nadat de wetswijziging is ingegaan, bij de notaris moeten regelen. En net zoals het bij een eigen bedrijf heel handig kan zijn om huwelijkse voorwaarden te maken, zo kan het ook fiscaal heel voordelig zijn om zaken die er voor het huwelijk al waren gemeenschappelijk te maken. Als u er tenminste zeker van bent dat u uw beoogde aanstaande volledig kunt vertrouwen….

Bezint eer gij begint is hier een toepasselijk spreekwoord en een goede raad. Wilt u duidelijkheid over de gevolgen van het huwelijk dat u wenst aan te gaan, dan dient u huwelijkse voorwaarden op te stellen. Hiervoor moet u naar de notaris. Heeft u besloten om te gaan scheiden en wilt u meer weten over de gevolgen van huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen, dan kunt u contact opnemen.